RDBMS Error

RDBMS Error ni merupakan error paling popular bagi sistem ILMU ini.

Ia disebabkan file temporary (.tmp) di dalam folder LOCAL SETTNGS > TEMP.

File ini merupakan file biasa namun OS mempunyai had tertentu menampung ia.

Sebaik-baiknya, file ini di padam (delete) melalui command prompt.


Kebiasaan pengguna popup error akan muncul ketika proses index atau modify rekod bibliografik.

Command prompt pada Windows Vista dan Windows XP

  1. Pastikan semua aplikasi di tutup dahulu. Mulakan proses.....
  2. START > RUN > taip "CMD" - untuk buka command prompt
  3. taip "cd LOCAL SETTINGS" > Enter > taip "cd TEMP" > Enter - untuk susur ke folder TEMP
  4. taip "del *.tmp" > Enter - arahan delete semua file .tmp
Semoga panduan ini dapat dijadikan rujukan pengguna ILMU

p/s: langkah ini boleh digunakan pengguna Windows 7

2 comments:

zubir said...

kat pc opac selalu nampak bende nih...aper punca-punca nyer..
maybe...
...network connection apps client ke dbase ilmu maybe broken
...bib record tgh diindex/unindex...
...atau buffer dah penuh..

maybe guna CCleaner leh auto cmd 4 clearing the temp file tuh...

۩ ! ž µ ® ä ۩ said...

tak sure plak ccleaner cover temp folder tuh...
tapi rasenya buffer dah penuh...
hais....
hari tu ader ura2 nak ke sistem baru...
aper kes...

Post a Comment